Waar wordt papier van gemaakt?

Helaas is deze vraag niet direct in 1 zin samen te vatten aangezien verschillende soorten papier van verschillende materialen worden gemaakt. Over het algemeen valt te zeggen dat papier van hout wordt gemaakt, maar ja, dit is waarschijnlijk geen nieuws en niet de informatie die u zoekt. Tegenwoordig bestaat een heel groot deel van het papier dat wordt gemaakt uit oud papier dan gerecycled is, iets waar Nederland inmiddels er in vooruit streeft ten opzichten van andere landen in de wereld. Nieuw papier wordt dus gemaakt met voor een groot deel oud papier maar hierbij worden nieuwe materialen gevoegd, zo wordt er nieuw hout aan toegevoegd, of ter wijl hout dat is vermaard tot fijn hout, vergelijkbaar met heel fijn zaagsel of misschien beter gezegd stof dat ontstaat bij het zagen van hout. Plus enkele chemische stoffen welke worden toegevoegd aan het papier om het te binden, de goede structuur en textuur te geven en de juiste kleur te geven aan het papier. Waar wordt papier van gemaakt is dus lastig te beantwoorden. Daarnaast speelt de kleur, dikte, stevigheid en alle andere eigenschappen van papier een rol bij waar het papier van gemaakt is.
Karton bijvoorbeeld wordt vaak gezien als papier, maar is eigenlijk geen papier, wist je namelijk dat men bij het oud papier helemaal niet blij is met karton, en dat al het karton eerst gescheiden dient te worden van het oud papier voor er van het oud papier nieuw papier kan worden gemaakt. Als jij bijvoorbeeld een oud boek bij het oud papier gooit zou dat niet in 1x vermalen kunnen worden tot nieuw papier. Zo een boek bevat ook een harde kaft, en verfstoffen, en kleurstoffen, en chemische stoffen en eventueel draden waarmee het boek gebonden is of resten lijm waarmee het boek tot 1 geheel gelijmd is. Als je er dus wachter wil komen waar wordt papier van gemaakt, is het aan te raden de specifieke papiersoort welke je vraag betreft na te gaan en hier je antwoord op te baseren.

Papier-inzameling.nl

Alles over oud papier leest u op Papier-inzameling.nl. Van oud papier regels in uw gemeente tot de actuele prijs van oud papier.